אפריקה פינת סקנדינביה – מהדורה מוגבלת של איקאה

הנה נפלתי גם אני במקום שלא חשדתי בו: אפריקה התגנבה אלי, וחשבתי שזה שלי פרטי.

מצאתי את עצמי נמשכת לסיפורים, צלילים ודוגמאות מאפריקה בעודי חושבת שזו נטיית סקרנות אישית.

ואז קיבלתי מייל, שמודיע לי על קולקציה מוגבלת חדשה של איקאה: קולקציית OVERALLT, (בשבדית: "בכל מקום") בשיתוף מעצבים אפריקאים. איקאה לא טועים: כשמשהו מגיע לאיקאה זו החותמת הסופית שזה טרנד.

אני מנצלת את השקתה (עד סוף חודש מאי) כדי לכתוב לכם קצת על מהדורות מוגבלות של איקאה בכלל וקצת על דרום אפריקה.

אפריקה פינת סקנדינביה: קולקציית OVERALLT של איקאה. טרנד אפריקה בבלוג של רונית כפיר
קולקציית OVERALLT של איקאה. אפריקה פינת סקנדינביה

הקולקציה נוצרה בשיתוף עם "דיזיין אינדאבה" (Design Indaba), יוזמה שנולדה בדרום אפריקה. אינדבה עורכים פסטיבל עיצוב שנתי באפריקה ומגזין אונליין, במטרה לחזק את דרום אפריקה מאז שנת 1994, תוך ניצול הידע והיצירתיות של היזמים והמעצבים המקומיים כדי להתגבר על שנים של חוסר השקעה בהון האנושי, וניצול לרעה של משאבי הטבע של היבשת.
במסגרת הקולקציה, אינדבה בחרו עשרה מעצבות ומעצבים משבע מדינות שונות באפריקה (אחת מהן השכנה שלנו, מצרים). רובם לא מגיעים מתחום עיצוב הרהיטים, אלא מאופנה, פיסול, אמנות ואדריכלות. אלו עבדו בשיתוף פעולה עם מעצבי איקאה ויצרו את הקולקציה.

אפריקה פינת סקנדינביה: קולקציית OVERALLT של איקאה. בבלוג של רונית כפיר
קולקציית OVERALLT של איקאה.

בקולקצייה הנוכחית נמצא שימוש בחומרים טבעיים לצד חומרים מעובדים: עץ לצד סנדויץ'. הרבה מיחזור ודוגמאות מסורתיות. סדרת הכסאות והספסלים שלהם מאפשרת ישיבה במעגל או בכל מבנה קהילתי אחר.

אפריקה פינת סקנדינביה: מהדורה מוגבלת של איקאה. הבלוג של רונית כפיר
הספסלים של OVERALLT עם עוד פריטים מהקולקציה. קהילה שחיה בחוץ

קולקציית OVERALLT של איקאה. אפריקה פינת סקנדינביה בבלוג של רונית כפיר

את הכיסא הזה עיצב איסה דיאבטה, מעצב מחוף השנהב. הוא עשוי מלוח אחד של סנדוויץ'. וזהו. הוא לא מצריך מכשירים מתוחכמים או חומרים יקרים: זו היתה המחשבה שמאחוריו.

בקולקציה אפשר למצוא גם מעט כלי חרס וסירי ברזל. התלהבתי מאד מהשטיח החדש שלהם ומהטקסטיל (בעיקר השמיכה).

קולקציית OVERALLT של איקאה. אפריקה פינת סקנדינביה בבלוג של רונית כפיר

אפריקה פינת סקנדינביה. מהדורה מוגבלת איקאה. הבלוג של רונית כפיר
שטיחים חדשים בדוגמאות גיאומטריות כמעט סקנדינביות, אבל לא. הקולקציה החדשה

הנה סרט מקסים על התהליך של יצירת הקולקציה:

המהדורות המוגבלות של איקאה קיימות כבר שנים רבות. בכל פעם הענק השבדי משתף פעולה עם מעצבים מהעולם. לרוב אלו מעצבים מנוסים ומוכרים. לרוב הקולקציה מופיעה ונמכרת במשך כחודש, ואחר כך נעלמת. פריטים אחדים ממנה ממשיכים להימכר בחנות. המהדורות המוגבלות מוצגות בקומת הרהיטים, קרוב לכניסה. עצה שלי: עוטו עליהן. יש לי כמה פריטים משנים קודמות שהלוואי שהיו חוזרים שוב, הייתי קונה עוד מהם.

אני בטוחה שלכל מעצבת פנים שאני מכירה יש פריט מהקולקציה המושלמת של אילסה קרופורד:

SINNERLIG. מהדורה מוגבלת של איקאה ואילסה קרופורד. הבלוג של רונית כפיר
SINNERLIG. המהדורה המוגבלת של איקאה ואילסה קרופורד.

מהמהדורה הזאת, למשל, ממשיכים כמה פריטים להימכר, בעיקר מנורות הקש היפהפיות, פריט עיצוב חביב עלי במיוחד (לאחרונה התקנתי שתיים כאלו מעל בר בדירה שעיצבתי בתל אביב. אני מקווה שיום אחד יהיו לי צילומים נאים לחלוק איתכם!).

ובטח עשה לכם חשק לראות עוד קצת מאילסה:

https://www.youtube.com/watch?v=2F16rsvFhjo

מהדורה מוגבלת של איקאה. הבלוג של רונית כפיר
את הקולקציה הזו אני חטפתי כשהיא הגיעה, וחבל לי שאין עוד ממנה.

לסיום, בואו נחזור לאפריקה:

בחודשים האחרונים קראתי שמעתי שלושה ספרים אפריקאיים, או כאלו שנכתבו על אפריקה. המבטא, הסיפורים, ובעיקר השמות שמתגלגלים על הלשון השאירו לי טעם של עוד. למעשה, מלבד אחד הספרים האהובים עלי בכל הזמנים, הקפות ביער של דלין מתיה, שהיא בכלל אשה לבנה שכתבה אותו באפריקנס, מעולם לא קראתי ספר שמתרחש באפריקה.

לאחרונה סיימתי להאזין לביוגרפיה של הקומיקאי והמגיש טרבר נואה, שגדל בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד ועם סיומה. המלצתי לכם על הספר בפוסט שלי על ספרי אודיו (עוד על ספרי אודיו וחוויית ההאזנה להם, בפוסט הזה).

אכתוב כאן שוב: כשסופר, שהוא גם שחקן, מקריא את הספר של עצמו אין בכלל שאלה מה עדיף: אם שקלתם לקרוא את הספר הזה – האזינו לו. במקרה הזה, כמו עם עוד ספרים מתרבויות שיותר זרות לנו (כולנו מכירים היטב מבטא אמריקאי או בריטי, אבל פחות מבחינים בניואנסים של מבטאים אפריקאיים) הערך המוסף של ההאזנה גדול מאד. ההאזנה לסיפור חייו ממחישה עד כמה אנחנו לא יודעים על המדינה הזו ועל היבשת בכלל.

לפני הספר הזה האזנתי לעוד שני ספרים של סופרות אפריקאיות וחלקית אמריקאיות.
הראשונה היא צ'ימננדה נגוזי-אדיצ'ה המדהימה (בהמלצתה של מגי אוצרי, אותה גיליתי דרך הפודקסט שלה על הסדרה "סיפורה של שפחה"). אדיצ'ה ילידת 1977 מניגריה, כתבה את "אמריקנה", ספר שקורותיו מזכירות מעט את חייה, על צעירה ניגרית שנוסעת ללמוד באמריקה ועוזבת את אהוב נעוריה. מעבר לעובדה שהיא ממש יודעת לספר סיפור, המעבר של הגיבורה, איפמלו, למדינה בה שחורים הם האחר, מספק לה תובנות נפלאות על היות האחר. גם כאשה וגם כאשה שחורה. היא מתארת מעולה את המעמדות הגזעיים בארצות הברית ובעולם המערבי בכלל, מזווית פמיניסטית אינטליגנטית וחדה. יהיה לכם הרבה חומר למחשבה אחרי הספר הזה.

בשיחת הטד שלה היא מספרת בדיוק על זה: מה קורה כשאנחנו בונים תפיסת מציאות על פי נרטיב אחד, ועוד כזה שאינו באמת שלנו:

הספר השני שהאזנתי לו הוא Homegoing ("שיבה") של יא ג'סי, סופרת אמריקאית שנולדה בגאנה. קשה להאמין, אבל זה הספר הראשון שלה, שיצא בשנת 2016. הספר מגולל פחות או יותר את כל ההיסטוריה של העבדות, מראשיתה המאה ה-18 בערך. שני סיפורי עלילה של שתי אחיות מתפצלים ונמשכים עד ימינו. האחת נמכרת לעבדות והשניה נישאת לאדון המצודה הבריטי. משם הסיפורים קופצים בכל פעם עוד דור ועוד דור, ומנסים לשחזר את ההיסטוריה שלא נכתבה בספרי ההיסטוריה של האדם הלבן. סיפור יפהפה ומצמרר, שאולי יעשה גם לך חשק להתקרב קצת לאפריקה.

הדוגמאות והתרבות האפריקאיות היו נוכחות שנים רבות, בעיקר בטקסטיל, ואני לא יודעת להגיד שזה טרנד שנמצא כרגע בעליה או בשיאו. אבל העובדה שמצאתי את עצמי מתקרבת לתכנים האלו מכמה זוויות שונות אולי מעידה על כך שזו לא רק אני, אלא עניין כללי שמגיע לכאן.

ברור לי, שאפריקה הזו, הפוטוגנית והאקזוטית, היא עדיין מה שאנחנו, בעולם המערבי הלבן והשבע, מוכנים לראות. מה שרלוונטי לנו ומתאים לחיים שלנו, תרתי משמע. אולי בעקבות צעדי ההיכרות הראשונים האלו תגיע היכרות עמוקה יותר, עם המורכבויות והבעיות.

ולמרות שהשורה התחתונה היא צרכנות – אולי מתוך שיתוף הפעולה הזה יתפתח קשר אמיתי.

לסיום, אם יש לך המלצה עבורי על ספרים מעניינים נוספים מסופרות וסופרים אפריקאיים מרתקים – אשמח לשמוע! הגיע הזמן להמשיך לגלות.

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. עדי

    סדרת ספרים מקסימה מקסימה שעושה מצב רוח טוב היא סוכנות בלשיות. סיפור על בלשית אפריקאית. ארבעה ספרים מומלצים ממש.

    1. רונית כפיר

      תודה רבה! המליצו לי על זה בתגובות מעליך, וקראתי מזמן אחד מהם. אכן מקסים.

כתיבת תגובה

רוצה לרכוש את ההרצאות שלי?

הירשמו לעדכונים
על פוסטים חדשים בבלוג

פוסטים לוהטים

תמונה של עליית גג מעוצבת עם קירות אפורים\שחורים, יש הרבה כסאות לבנים ושטיחים

אל תקרא לי שחור

דווקא במדינה שטופת אור כשלנו, אנשים מפחדים מהחושך. למרות שבחללים מסחריים זה תפס יפה, בבתים פרטיים מעטים האנשים שמוכנים להכניס גוונים כהים הביתה. כשאני בוחרת צבעים

לפוסט המלא »

פוסטים אחרונים

הנושאים הכי חמים לפי

בינתיים, באינסטגרם שלי:

אני רוצה עדכון
על פוסטים חדשים בבלוג

פוסטים לוהטים

פוסטים אחרונים

הנושאים הכי חמים

בינתיים, באינסטגרם שלי: